Új felfedezések és megfigyelések a Sagittarius A* kapcsán.

A Sagittarius A* nem más, mint a Tejútrendszer közepeként megjelölt hely: ezen a szakaszon történhetett a tudósok feltételezése szerint egy olyan robbanás, melyben egy fehér törpe és egy vörös óriás pusztulása vett részt. A maradványaikat novának nevezik, különféle gázok és egyéb törmelékek maradhattak ott a helyén. Illetve egy nagyon erős mágneses vonzású fekete lyuk, melynek létezéséről korábban csak találgattak, de mára már egyre világosabb, hogy a fekete lyuk valóban létezik, és Tejútrendszerünk forgásának mozgatórugója. A Tejútrendszer amúgy egy spirálgalaxis, melynek középpontjában egy szupermasszív fekete lyuk található, melynek környezetében további 13, kisebb fekete lyuk található, ezek körül keringenek a galaxis középpontjában levő csillagok, elnyúlt alakba rendeződve. Ezeknek együttes mozgása és vonzása mozgatja a Tejút karjait, ahol mi is elhelyezkedünk. 

A legújabb felfedezések is a szupermasszív fekete lyukhoz köthetőek: az akkréciós korong körül infravörös felvillanásokat azaz flereket figyelték meg. Az akkréciós korong az a terület, ahol az anyagbefogási határ is van, azaz ahol még éppen nem szippantja be a lyuk az anyagokat. A felvillanásokat olyan anyagok generálták, melyek közel keringenek a fekete lyukhoz, de még éppen hogy nem csúsznak bele.

Úgy gondoljuk, hogy egy gázgyűrű kering a Sagittarius A*  körül, és ebben vannak ezek a fel-felvillanó anyagok, ezek az anyagfelhők a fénysebesség 30%-ával száguldanak a fekete lyuk körül.

A felfedezést ugyan azzal a GRAVITY  nevű műszerrel tették, mely már korábban is része volt a fekete lyukat feltérképező kutatásoknak.

 

Hozzászólás írása