Kutatási eredmény a horoszkópról

A horoszkópok legelterjedtebb, és leginkább “tudományosnak” beállított alkalmazási módjára, a személyiség- és a csillagjegyek összekapcsolására mértek megsemmisítő csapást dán-német tudósok, akik egy 15 ezer fős mintán végeztek kutatást.

A kutatócsapat által vizsgált kérdést, hogy a születés ideje befolyásolja-e egy ember intelligenciáját, személyiségét, tudósok nem most először vizsgálták. Először a múlt század negyvenes éveiben vették górcső alá a csillagjóslás tudományosságát, de perdöntő eredmény eddig nem született.

Peter Hartmann és munkatársai, a német giesseni egyetem és a dán Aarhus Egyetem pszichológusai azonban nemrég publikálták a kutatásuk eredményét, ami talán alapjaiban rengetheti meg a horoszkópok népszerűségét. A vizsgálat eredményét még hitelesebbé teszi, hogy igen széles mintával dolgoztak: két adatbankból vett, összesen több mint 15 000 személy adatait vetették össze. A vizsgálat alanyai közül 4321 középkorú férfi volt, akik részt vettek a vietnami háborúban, így az intelligencia-hányadosuk, születésnapjuk és személyiségprofiljuk ismert volt, a további 11 448 fiatalról 15 és 24 éves kor között pedig születési idejüket és intelligencia-hányadosukat tudták.

Az eredmény olyannyira félreérthetetlen volt, hogy magukat a kutatókat is meglepte. Statisztikai szempontból egyáltalán nem volt összefüggés a születés ideje és a jellemvonások között, továbbá a születési hónapnak olyan csekély volt a befolyása az intelligenciára, hogy annak a gyakorlatban nincs jelentősége.

Címke:

Hozzászólás írása