Tévhitek a történelmi ruházatról és a divatról

Mint a történelem minden területével, a ruházkodás témájában is minden bizonnyal megmaradtak tévhitek. Modern öltözékünk rendkívül változatos, de sok kollektív képünk arról, hogy mit viseltek az emberek régen, filmekből és popkultúrából származnak, és ennek nagy része sajnos helytelen.

A szoknyák, bár ma talán nem a legnépszerűbbek már, még mindig a női divatnak egyik legfontosabb elemét képezik. Bizonyos kultúrákban és közösségekben még mindig elfogadott, hogy a férfiak viseljék őket, bár ezt a nyugati társadalomban élő emberek többsége ettől függetlenül jelenleg elfogadhatatlannak vagy legalábbis furcsának tartja. Amit azonban ezek az egyének talán nem tudnak, az az, hogy a szoknyák korábban az unisex öltözet hagyományos példája voltak. Igen, ezt helyesen olvastad! Sok olyan ruhához hasonlóan, amelyet manapság kifejezetten férfi vagy női kategóriákba sorolunk, a szoknyák és elődeik kifejezetten unisexként indultak. Úgy gondolják, hogy ennek az ikonikus ruhadarabnak az eredete az ókori Egyiptomból származik, mint sok más találmány és öltözék, amelyet ma ismerünk. Ezenkívül az ókori Egyiptomban is gyakoribb volt, hogy a férfiak viszonylag könnyű mozgásuk és szellős jellemzőjük miatt viselték őket, ami különösen jól illett Egyiptom éghajlatához, míg a nők általában a ruhákat preferálták.

Egy másik tévhit a zarándokok ruhájával kapcsolatban maradt fenn. A vándor zarándokok ruháit jellemzően fekete és fém csatokkal képzelik el, hosszú, fehér gallérral. Vagyis ezt láttuk a médiában, és tágabb értelemben sokan elfogadtuk igazságként. A tényleges valóság azonban az, hogy ezek a tulajdonságok főleg a híres zarándok figurák azonosítói voltak, nem az átlagos zarándok férfiaké. Különböző színeket viseltek, a tompítottól az élénkig, míg a fekete viszonylag ritka látvány volt, minden bizonnyal ahhoz képest, amire legalább sokan számítottunk.

A fehérnemű, a bő ruha, a kötött szövet, a mellény és a rengeteg stílus a korszak valódi vonásai voltak. A férfiak bőrcsizmát és szorosan illeszkedő ruhákat, bokáig érő ruhákat és rengeteg csipkét viseltek, míg a gyermekek, nemtől függetlenül, valójában gyakran hosszú ruhákat viseltek. Míg a nemre jellemző ruházat a múltban is létezett, amint azt rengeteg történelmi példában jól láthatjuk, egyesek egyszerűen uniszexek voltak olyan praktikus okok miatt, mint a hőmérséklet vagy a könnyű gyártás.

Végül pedig foglalkozzunk picit a parókákkal. A parókáknak furcsa, mégis lenyűgöző története van, a legtöbben nem is igazán értik. Egyrészt sokkal idősebbek, mint sokan gondolnánk, mivel az Ókori Egyiptomban már ismét rendkívül népszerűek voltak, mind a férfiak, mind a nők számára. Több ezer évvel ezelőttre nyúlnak vissza, és bizonyára okuk volt arra, hogy népszerűségük a világ legforróbb területein legyen. Az ókori Egyiptomban túlságosan meleg volt légkondicionálás hiányában, a haj pedig nem volt így praktikus, ezért sokan inkább kopaszra borotválták a fejüket, miközben díszes, gyönyörűen kidolgozott parókákat viseltek az ünnepségek és a hivatalos események során. Sokkal újabban, bár még mindig a múltban, elkezdtük társítani a parókákat a gyarmati Amerika embereivel. A poros parókák az akkori sztereotípiává váltak, bár ez is kissé téves. Míg a parókák viszonylag népszerűek voltak, osztályt, hatalmat és néha politikai hajlamot akartak jelezni. Hamis az a felfogás, miszerint „minden gyarmati férfi parókát viselt”, mivel az akkori haladók kevésbé voltak képesek hozzájuk kötődni, míg a konzervatívok inkább vélt hagyományos, méltóságteljes természetük miatt részesítették előnyben őket, és sok munkásosztályhoz tartozó személy egyszerűen nem engedhette meg magának.

Hozzászólás írása