Teremtse meg saját családi hagyományait

Jobb szülőnek lenni néha azt jelenti, hogy a kis halmokból hegyeket kell csinálni. A saját családi hagyományteremtés arról beszél, hogy a legegyszerűbb dolgok is családi hagyományokká válhatnak, amelyeket gyermekeink magukkal visznek saját szülői szerepükbe.

A családi kötődés és az együtt töltött idő emlékeztet bennünket a családi hagyományok fontosságára. Gyerekkorunkban sok olyan családi hagyományunk volt, amelyek valóban kevésbe kerültek vagy egyáltalán nem kerültek pénzbe, de amelyek – legalábbis számomra – alapvetően az örömhöz, szerelemhez, boldogsághoz és családhoz kötöttek.

És még ahogy nőttünk is, ezek a hagyományok mind megragadtak. Csak sok évvel később jöttem rá, hogy a gyerekek valóban az apró dolgokra emlékeznek.

Nem arra, amit vettünk. Nem arra, hogy milyen kidolgozott bulit rendeztünk nekik. Arra, hogy velük voltunk. És hogy minden nap megmutattuk nekik, megérik az extra erőfeszítést.

Élénken emlékszem sok egyszerű családi hagyományra, például az emlékezésre esténként a nappalim kanapéja mellett a padlón. Vagy bebújtam a szüleim ágyába szombaton kora reggel, amikor éppen ébredtek. Tudtam, hogy anyukám körülbelül tíz percig ágyban marad, miután felébredt, hogy megnézze a szombat reggeli híreket – és ez a tökéletes alkalom volt arra, hogy beugorjak és lógjak egyet vele a nap megkezdése előtt.

Ja, és az egyik kedvenc emlékem az volt, amikor vihar közben elment az áram. Anyukám gyertyákat gyújtott, és mindannyian a konyhaasztalhoz ültünk, hogy családi játékokat játszhassunk. Ami félelmetes lehetett, az az lett, amit nagyon. Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy most szeretem az esőzéseket. Emlékszem az ünnepi hagyományokra, például a karácsonyfa feldíszítésére, miközben karácsonyi zenét hallgattunk. Mindenki segített a nappaliban. A mi családunk is ezt szereti.

Ezek azok a dolgok, amelyekre gyermeke 20 év múlva is emlékezni fog. Az emlékek, amelyekből merítenek majd, amikor eldöntik, milyen hagyományokat teremtsenek saját gyermekeik számára.

Amikor a kapcsolatok feszültté válnak, és a gyerekek kétségbeesetten próbálják kialakítani saját identitásukat, ezek azok a hagyományok, amelyek hozzánk kötik őket, és segítenek nekik emlékezni arra, hogy lehetnek önmaguk, de MINDIG a szívük részét fogják ezeek képezni.

Hozzászólás írása