Te hallottál már Kleopátra lányáról?

Kleopátra Szeléné volt a neve Kleopátra és Marcus Antonius lányának, aki szülei legyilkolását túlélve végül Mauritánia királynőjeként élte meg az öregkort, egész életében Rómát szolgálva. Bár anyja és apja gyilkosait szolgálta, mondhatni többre vitte, mint édesanyja, ráadásul a visszaemlékezések szerint túl is ragyogta őt.

Kleopátra Szeléné mindössze 10-11 éves volt, mikor Augustus, azaz az akkori Octavianus lerohanta Egyiptomot, és régi szövetségesét, triumvirátus-társát Marcus Atnoniust. Actiumnál le is győzte a seregeit, ezzel a halálba kényszerítve őt és Kleopátrát, utóbbi a már ismert módon öngyilkosságot követett el. A közös gyerekeket idő közben elküldték messze földre. Kleopátra két idősebb fiát megölték menekülés közben, míg Kleopátra Szeléné és ikertestvére, valamint fiatalabb fiú testvérük visszatért Egyiptomba. Octavianus ekkor elfogta őket, és Rómába vitte mindhármukat, láncokra fűzve, mutogatták őket. Ekkor a gyerekek hűséget esküdtek a császárnak. A két fiú tisztázatlan körülmények közt meghalt, míg Kleopátra Szeléné életben maradt, felnőtt, és megismerte apja egy törvényen kívüli fiát, aki akkor már felnőtt férfi volt, és a szenátus tagja. Ez a férfi is egyengette a fiatal lány útját, aki idő közben gyönyörű nővé cseperedett.

Kleopátra Szeléné megtanulta elleplezni az érzelmeit, és alkalmazkodott a helyzetéhez az életben maradás miatt. Augustus bár fogolyként tartotta, nem élt különösebben rossz életet: tanították, és felnőtt korában egy herceghez adták feleségül, II. Jubához, aki szintén fiatalon került Augustus palotájába, miután az ő apját is lemészárolták. Kr. e. 20. körül kötöttek házasságot, a feljegyzések szerint szerelemből, a lány nagy hozományt kapott Augustustól, ráadásul rájuk bízták Mauritánia kormányzását.

Kleopátra Szeléné már gyermekkorában is jó uralkodó volt, odafigyelt a népre, és gyakran járt ki közéjük adományokat osztani. A fiatal párból jó uralkodó vált, mindketten felvilágosultak voltak, és alkalmasak arra, hogy felvirágoztassák a királyságukat.

Hozzászólás írása