Parketta választás kisokos

A melegburkolatok között azokat a padlózatokat nevezzük parkettának, amelyek fából, illetve részben fából készülnek, de mindenképpen fahatásúak.

Míg régen a parketta kizárólag tömörfából készült, mára sokféle technológiát kifejlesztettek annak érdekében, hogy univerzális tulajdonságokkal bíró, tartós és akár kedvezőbb árú alternatívákat is létrehozzanak. A meglehetősen széles termékkínálat gyakran épphogy megnehezíti a vásárlók dolgát, ezért nagy segítséget nyújthat egy előzetes áttekintő kisokos az elérhető parketta típusokról. Lássuk tehát a választékot:

Tömörfa:

Az igazi fából (például tölgy, kőris, fenyő, stb.) készült burkolatok mindenképpen a csúcsminőséget képviselik. Esztétikusak, tartósak, ugyanakkor meglehetősen drága beruházást jelentenek. A lerakásuk, illesztésük sokféle lehet, így alapvetően beszélhetünk svéd, hajó, mozaik, valamint csaphornyos változatokról.

Vinyl és laminált padló:

Míg a vinyl teljesen szintetikus anyagból készül, addig a laminált padló részben préselt faanyag, részben műanyag. Ezek a „hibrid” parketták rendkívül divatosak manapság, mivel kedvező áron elérhetőek, nagy választékban, mindeközben pedig egészen élethűen tükrözik a fa látványát. Lerakásuk is egyszerű, továbbá készítenek vízálló, strapabíró típusokat is.

Különlegességek:

Léteznek olyan parketta típusok is, amelyek ritkábban használt anyagból készülnek és valamilyen speciális képességgel rendelkeznek. Ilyen például a bambusz, amely a párás, nedves közeget is jól viseli, vagy a parafa, amely kiváló hőtartó és egyúttal kellemes tapintású.

Hozzászólás írása