Mire hasznosak a szerepjátékok?

A szerepjátékoknak igen fontos szerepe van a gyerekek fejlődésében, legyen szó akár a nyelvi, akár a tanulási készségek fejlesztéséről, vagy a kreatív gondolkodásra való késztetésről.

Ilyen módon a szülőknek nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a gyerekekkel való foglalkozás során ne maradjanak ki a szerepjátékok sem az eszköztárból, ami egy nagyon hatékony módszer a fiatal generáció személyiségének formálására.

Az ember játékra való hajlama már kezdetektől fogva jelentős szerepet töltött be, mivel személyiségünket a munkával ellentétben másképpen mozgatja meg, és jellemzően pozitív érzelmeket produkál. Tulajdonképpen a szerepjátékok szervesen átszövik a mindennapi életet a társadalomban.

Amíg a gyerekek esetében még több fantázia szükséges az elképzelt szerepek eljátszására, addig felnőttkorban is jelen vannak ezek a szerepek, csupán sokkal reálisabb formában. Anélkül, hogy érzékelnénk ezt egyértelműen, a szerepjátékok részét képezik a világunknak, hiszen minden cím, státusz vagy hivatás tulajdonképpen egy szerepet foglal magába.

A gyerekek esetében kulcsfontosságú a fantázia fejlődése, hiszen ami a szerepjátékokat illeti, egy teljesen új, sajátos törvényekkel rendelkező világot tudnak teremteni magukban, és ki tudnak mozdulni ebből a realitásból egy olyan közegbe, ahol tulajdonképpen minden lehetséges számukra. Ez alapvetően segít nekik a nyelvi és gondolkodási készségek kialakulásában, illetve a világ megismerésében is.

Hozzászólás írása