Milyen hatással vannak a fiatalokra a videojátékok? – interjú a Konzolok Szervize vezetőjével

Konzolok Szervize LEGOOlyan korban élünk, amikor már szinte lehetetlen egy gyermeknek úgy felnőnie, hogy ne találkozna videojátékokkal. A Konzolok Szervize vezetőjével készült interjúban arra kerestük a választ, hogy mire figyeljünk, hogy ezt a tényt a gyerek fejlődésének az előnyére tudjuk használni.

A gyerekek a játéktól felhőtlen szórakozást várnak, míg a szülők szeretnék, ha a gyereknek a mentális fejlődéséhez is hozzájárulna az adott játék. Meg tud-e felelni mindkét elvárásnak egy konzol?

Igazából magán a konzolon, mint platformon nem sok múlik, mivel mind a PlayStation, mind az Xbox termékei minden lehetőséget megadnak a szülőknek, hogy ők felügyelhessék mivel játszik gyermekük. Szintén mindkettőre elérhetőek már három éves kortól ajánlott játékok egészen olyanokig, melyeket csak felnőtteknek érdemes játszani. A legtöbb tehát a szülőn múlik.

Már néhány tíz perces idő ráfordítással ki lehet tanulni a családi biztonsági funkciókat bármelyik rendszerben, mellyel megakadályozható, hogy a gyermek olyan tartalomhoz férjen hozzá amihez nem szabadna neki.

Játékokat illetően nyugodalommal meg lehet bízni a PEGI ajánlásaiban, hiszen ezeket nem a játék gyártók határozzák meg, hanem egy nemzetközi szervezet, amely néha több milliós károkat okoz a kiadóknak a besorolásaival – ez is mutatja, hogy nem profit orientáltan történik a besorolás.

A Konzolok Szervize üzletben minden korosztálynak való játékot tartunk, több stílusban is. Az egyszerű sport játékoktól a vérmentes akció játékokig bármi választható a gyermeknek. Érdemes közös megegyezésre törekedni: például egy kizárólag szórakozásra épülő játékot venni neki egy szintén szórakoztató de készség fejlesztő ügyességi, platformer játékkal együtt. Biztosan az előbbivel fog játszani először, de amint azt megunja elő fogja venni a másikat is és rájön majd, hogy milyen szórakoztató. Különösen jó, hogy ha barátaival is tud játszani a játékkal.

Milyen konzolt érdemes választani a nagyon fiatal, és milyet a már tinédzser korúaknak?

Mint korábban említettem, mindegyik konzol alkalmas bármely korosztálynak, a kulcs a helyes játékválasztás. Azonban mégis elmondhatjuk, hogy a Nitendo konzoljai elsősorban a családi szórakozást és az ún. casual – egyszeri játékos – réteget célozza meg termékeivel, így nagyon fiatalok számára ideális választás lehet a Wii vagy a Wii U. Ha a gyermek már elmúlt 7-8 éves mindenképp érdemes Xbox-ra vagy PlayStation-re beruházni, mert ezzel 16 éves korában is tud majd játszani.

Tekintettel, hogy egy-egy konzol generáció 10 évig szokott kitartani, amennyiben mostanság Xbox ONE vagy PlayStation 4 konzol vásárlására kerül sor, biztosan talál majd rá új játékot 7-8 év múlva is.

Milyen stílusú konzolos játékokat érdemes választani a gyereknek, ha szeretnénk, hogy a kikapcsolódás egyben fejlessze is a képességeit?

Mindenképpen platformer, ügyességi és sport, illetve szimulátor játékokat. Külön előnyös, ha az adott játékot tudja játszani barátaival és rendelkezésre áll egy plusz irányító/kontroller is ehhez. Ekkor nem csak a játék fejleszt, de a versenyszellem is előtérbe kerül. Már nagyon fiatalon megtanulhatja a gyermek a veszteség – nyereség érzését, és a kitartó próbálkozás eredményre gyakorolt pozitív hatásait is megtapasztalhatja.

A Konzolok Szervize üzletben a LEGO játékok számítanak az egyik legkeresettebbnek a legfiatalabb korosztály körében, de az autós játékokat is sokan kedvelik. A sport játékoknál mindenképp szem előtt tartandó, hogy milyen sportot kedvel a gyermek. Nem is az, hogy melyiket űzi, sokkal inkább hogy melyikért rajong. A kettő néha nagyon távol lehet egymástól.

Mely játékok a legkeresettebbek a Konzolok Szervize üzletben a kisebb gyermekek és mely játékok a tinédzserek körében?

Mint említettem, a LEGO játékok igen népszerűek, ahogy a Minecraft és a Kinect játékok is. Sok függ attól kislányról vagy fiúról van szó. A Rayman sorozat is tipikusan alkalmas gyermekeknek. Mindenképp említésre méltó a Skylanders és a Disney Infinity sorozat, amelyhez a Konzolok Szervize boltban az alapjátékon túl gyűjthető figurákat is vásárolhatunk, melyek segítségével új karakter és új kaland (játszható pályák) kerül a játékba. Ez jó befektetés lehet, ha nem akar valaki újabb és újabb játékokat választani, de mégis szeretne a gyermeknek valami újat, amivel játszhat.

A tinédzserek már sokkal inkább az akciójátékok felé kacsingatnak, így nekik egyértelműen a legkevésbé erőszakos és véres játékok ajánljuk. Ezek között szóba jöhetnek olyan elsősorban akció-kaland játékok amelyek a 16 éves karikát kapják meg. Sok ezek közül bátran ajánlható tinédzsereknek is, a 16-os karika ellenére. Példának említeném a Batman játékokat, amikben nincs gyilkosság a karakter miatt, mivel Batman nem öl meg senkit. Vagy ott van a Fable sorozat, amely egy fantasy világban játszódik, de szintén kvázi gyerekeknek készült.

Mennyit ajánlott hagyni, hogy játsszon a gyermek egyhuzamban?

Erre nincsenek hivatalos statisztikáink, ha találkoztam már ilyennel akkor azok is egymásnak mondtak ellent. Tehát azt mondanám annyi, amennyit bármi mással is eltölt egy huzamban. Ha megvan a kellő egyensúly a testmozgás, a tanulás, alvás és játék között, semmi gond nincs. Javaslom azonban, hogy minden szülő vegye fontolóra az a jobb, ha a TV-t nézi a gyerek és egy passzív elszenvedője a történéseknek, vagy egy interaktív történetet néz amit ő alakít és közben rengeteg mentális képessége fejlődik. Részemről mindenképp a játékok építő hatásai mellett teszem le a voksom, és javaslom ezt másoknak is.

Milyen pozitív hatásai lehetnek a videojátékoknak a gyermekek fejlődésére és életére?

Elsősorban mentális képességek fejlődéséről beszélhetünk. Koncentrációs képesség, a vesztes és nyertes szerepeinek megélése, a döntések és azok következményeinek megtapasztalása, a kooperáció hatásai az eredményre, stb. Ezek mind olyan dolgok amikben a játékok nagyon sokat fejleszthetnek a gyermekeken.

A logikai játékok pedig különösen segítenek a bonyolult, elsőre lehetetlennek tűnő feladatok megoldásának megtanulásában.

Mennyire szabad engedni, hogy magának válasszon játékot a gyerek? 

Mindenképpen szem előtt kell tartani a gyermek választását, de a végső szó ne az övé legyen. Törekedjünk kompromisszumra. Ha olyan játékot választunk neki amivel nem szívesen játszik, semmit nem érünk el, csak azt, hogy ne játsszon és más szórakozás forma után nézzen amit adott esetben nehezebben tudunk kontrollálni. Ha bizonytalan valaki, az erre szakosodott eladók szívesen adnak tanácsot a Konzolok Szervize üzletben. Mivel több száz játék között biztonságosan tájékozódnak, amikor egy gyermek kinéz egy nem neki illő játékot nyugodtan kérjünk segítséget, hogy ajánljon helyette olyat ami kevésbé véres/durva de hasonló játékélményt nyújt. Reméljük nem csak nálunk dolgoznak ehhez értő kollégák, de nálunk biztosan csak ilyeneket talál a Kedves Olvasó.

Címke:

Hozzászólás írása