Mi az FTL szállítás és mikor vegyem igénybe?

Az FTL szállítás fogalmával először akkor találkoztam, amikor elkezdtem egy webáruháznál dolgozni, ahol jó nagy csomagokat kellett nap mint nap kiszállítanunk a vásárlóknak.

A FTL angolul “Full Truck Load”-ot, azaz “komplett avagy teljes kamion rakományt” jelent. Ebből már tudható is, hogy az FTL szállítás azt jelenti, hogy egy teljes jármű rakodóterét vesszük igénybe szállítás céljából. Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, akkor azt mondanám, hogy egy kamion bérlésről van szó, csak itt sofőrrel együtt béreljük ki a rakteret.

Az első és a legfontosabb kérdés, amikor szállítás előtt állunk és céget keresünk a munka elvégzésére, hogy milyen jellegű, méretű szállítmánnyal rendelkezünk. A leginkább igénybevettek az 1-2 raklapos kisautók vagy a közép kategóriába tartozó 3-5, 7-5, esetleg 12 tonnás kapacitással rendelkező járművek. Felsőbb kategóriába tartoznak a 18-40 tonnás össztömegű tehergépjárművek az FTL szállításon belül. Az FTL szállítás bár elterjedt dolog, de leginkább akkor szokott igény lenni rá, ha a szokásosnál jóval nagyobb szállítmányt kell kivinni, vagy pedig akkor, ha egy váratlan fordulat következtében túl sok rendelés fut be és a cég nem győzi már a saját logisztikájában levő járművekkel a szállítást.

Hozzászólás írása