Mi az az 1fázisú villanymotor?

Az avatatlan fülnek újdonságnak hathat, de az ipar és a gépiesített világ tele van villanymotorokkal, az élet különböző területein. Elsősorban a különböző ipari munkák, előállítás, gyártás során alkalmazzák őket, mint amilyen az autóipar, az élelmiszeripar, sőt, még a szórakoztatóipar bizonyos területein is felbukkannak.

Mivel tényleg rengeteg területen bukkannak fel a villanymotorok, ezért számos variánsuk, alkategóriájuk is létezik, ilyen például az 1 fázisú villanymotor és a 3 fázisú villanymotor, melyek ugyan több dologban megegyeznek, de különböznek is egymástól, mindegyiket más platformon használják.

A különbség a fázisszámban, azaz a teljesítményben rejlik: az 1 fázisú villanymotor és a 3 fázisú is aszinkron gépeknek számítanak, ami azt jelenti, hogy az indukciós motorok csoportját erősítik. Ezek egyébként a legáltalánosabban használt, legegyszerűbb szerkezetű villamos forgógépek a mai gépiparban, csak a nevük cseng szokatlanul, gyakorlatban egy teljesen hétköznapi, legátlagosabb motor típusoknak számítanak. Szerkezetüket tekintve is csak egy forgó és egy álló részből tevődnek össze.

Az 1 fázisú villanymotor kettejük közül a kisebb teljesítményű, tehát kisebb igénybevétel esetén használjuk ezt, míg nagyobb, 1 kW feletti teljesítmény esetében már a háromfázisú kivitelt szokták javasolni.

Ezek az 1 fázisú villanymotorok köztudottan megbízhatóak, üzembiztosak, motorként és generátorként is használhatóak, az egyetlen probléma velük az, hogy a fordulatszám változtatás nem a legegyszerűbb bánni velük.

Hozzászólás írása