Megan A. Moreno: Szex, drogok, Facebook

Gyakorlatias kézikönyv a Facebook-ról szülőknek – az utóbbi évek egyik nagy hiánycikkét vehetik kezükbe az olvasók a neves médiaszakembernek és gyermekgyógyásznak, Megan A. Morenonak köszönhetően.

Hogyan alakul ki az internetfüggőség egy gyermeknél? Milyen összefüggésben lehetnek az olyan pszichés betegségek, mint a depresszió vagy az evési zavarok az internettel? Mik ezeknek a korai tünetei? Hogyan lehet védekezni ellenük?

Megan A. Moreno Szex, drogok, Facebook című könyve szerint a szülőknek nem csak joguk, hanem kötelességük is, hogy határokat állítsanak fel az egészséges internetes szokások kialakításának érdekében. Nyugodtan, minden lelkiismeret-furdalás nélkül megszabhatják, hogy mennyi időt töltsön a kisebb, nagyobb gyerek a számítógép előtt, kiket fogadhat el ismerősnek, miket tölthet fel magáról.

„A negyedik osztályosok már biztonsággal írnak-olvasnak és kezelik a számítógépet is, innentől beszélünk nagyfokú kitettségről is. Ötödik osztálytól már gyakorlatilag ki van zárva a kortárs közegből, nem is létezik az, akinek nincs Facebook-profilja.” – írja Megan A. Moreno azzal kapcsolatban, hány éves kortól érdemes elkezdeni jobban odafigyelni a gyerekekre.

Arról, hogy idővel kialakul-e a fiatalban belső kontroll a közösségi háló használatával kapcsolatban, csak úgy győződhet meg a szülő, ha rengeteget beszélget a gyermekével ezekről a kérdésekről.

Címke:

Hozzászólás írása