Hangár: egy igazán egyedi és professzionális projekt

Ugyan ma már nem csak repülőgépek számára készítenek hangárokat, de kétség kívül egy nagyon különleges és „magasröptű” szegmensről beszélhetünk. Egy rendkívül komplikált szerkezetű épülettípusról van szó, amelynek a megtervezése, kivitelezése, sőt a fenntartása is komoly szakértelmet és a legprofesszionálisabb gyakorlatot igényli, ahol hibázásnak nincs helye.

Egy hangár hasonló egy általános csarnokhoz, de méretét tekintve jellemző az átlag feletti belmagasság, szélesség, valamint többnyire a kevésbé strukturált belső tér. Ez annak tudható be, hogy a hangárokat elsősorban raktározás céljából rendelik meg és készítik el.  A legelterjedtebb célok között a gépek tárolása, szervizelése, továbbá a mezőgazdasági raktározás említhető meg.

Egy hangár felépítése és karbantartása – főként repülőgépipar esetén – csillagászati összegeket jelenthet, ezért csak az igazán nagy cégek vállalnak be ilyen komoly beruházást, egyéb esetekben a bérlés jellemző. Bármilyen oldalról is közelítjük meg ezt a területet, a kimagasló műszaki teljesítmény és kvalitás mindenképpen alapkövetelmény. Gondoljunk csak a statikai előírásokra, szigetelési és balesetvédelmi szabályokra, vagy éppen a felelősségteljes és szakszerű projektmenedzselésre.

A fentiekkel szeretnénk hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy egy hangár mindig megfelelő kezekben legyen, mind tulajdonosi, mind operatív szinten.

Hozzászólás írása