Extrém vihar volt a Marson.

A Marson viszonylag gyakoriak a por-viharok, melyeknek száma többnyire a déli félgomb nyári időszakában szoktak megsokszorozódni. Ilyenkor a bolygó felszínét borító apró porszemcsékből álló homok felkavarodik, és a szél pedig hatalmas homokvihart kavar ebből. Idén ez a vihar hatalmasabb volt mint korábban bármikor, ugyanis eddig csak olyasmi fordult elő, hogy egy-két vihar alakult ki, bár azok sűrűn követték egymást. A mostaniak viszont jóval erőteljesebb voltak, mint bármikor máskor, így egy egész bolygóra kiterjedő vihar tombolt hónapokon keresztül. 

Ennek köszönhetően a NASA Opportunity  űrszondája elnémult. A műszer 15 éve dolgozik a vörös bolygón, napenergiával működik. Viszont a vihar olyan hosszú ideig takarta el előle a napfényt, hogy teljesen lemerült.

Most, hogy a vihar csitulni látszik, az Opportunity keresésére indulnak. A tervek szerint 45 napig fogják intenzíven keresni, és megpróbálják megmenteni. Ha ez nem sikerül, akkor lemondanak róla, mint más, korábbi gépi felderítőkről.

 

Hozzászólás írása