Bt, vagy kft?

Cégalapítás előtt állva a kezdeti lépések közé tartozik, hogy kiválasszuk, hogy mely cégforma a legelőnyösebb számunkra. Érdemes megnézni a bt (betéti társaság) és a kft (korlátolt felelősségű társaság) közti jelentős különbségeket:
A bt (betéti társaság) van egy (vagy több) beltag és egy (vagy több) kültag. Azaz minimum két főnek kell alapító tagként szerepelnie. A beltag teljes felelősséggel rendelkezik, azaz teljes vagyonával felel, a kültag azonban csak a vagyoni betéttel.
A kft-t (korlátolt felelősségű társaság) akár már egy fő is alapíthat, de lehet több tagja is. Minden tag csak a betéti összeggel felel.
A kft típusú cégalapításához minimum 3 millió forinttal kell számolni, bár ezt egyben fizetik a tagok. A bt-t sokkal kevesebb indulótőkéből meg lehet alapítani, és akár 2 nap alatt bejegyezhető a cég.
A legkedvezményesebb adózási mód egy alacsony éves árbevételű cég számára a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója). A bt választhatja a KATA-t, mint kedvezményes adózási módot, viszont a kft számára ez nem opció.

Hozzászólás írása