Bt. alapítás kevesebb, mint egy hét alatt

A betéti társaság egy olyan népszerű gazdálkodási forma, amely meglehetősen nagy szabadságot biztosít a tagok számára, ugyanakkor komoly felelősséggel is jár.

Főként kibővített egyéni vállalkozások esetén jellemző a bt. alapítás, ugyanakkor egy bizonyos méret felett már a kft. gazdasági forma válik szükségessé. Magyarországon több, mint 100 ezer betéti társaság létezik, ami nagyjából a negyede a kft. szervezeteknek és ötöde az egyéni vállalkozásoknak.

A bt. alapítás egyszerű és gyors folyamat, akár egy héten belül is megvalósulhat. A kedvező adminisztráció mellett vonzóvá teszi az is, hogy akár két személy, valamint egy minimális induló tőke is elegendő lehet a bt. alapításhoz. (Ez egy kft-ről már közel sem mondható el). Mindenképpen kell egy alapító beltag, aki majd a teljes vagyonával felelni fog a cég gazdasági sorsáról, emellett szükséges legalább egy kültag is, aki pedig a tőke hozzájárulásával arányos felelősséggel rendelkezik majd. Természetesen a beltagok és kültagok száma több is lehet. Amennyiben az alapítók nem rendelkeznek specifikusan a jogkörökről, akkor mindenki egyenlő mértékben vehet részt a társaság működtetésében. Gyakran azonban a bt. alapításkor meghatározzák, hogy a döntési és ügyvezetési jogosítványok nagy része a beltagokhoz kötődik.

Ami pedig az adminisztrációs folyamatot illeti, a bt. alapítás alapvetően 3 lépésből áll. Az előkészületek során egy megbízott ügyvéddel kell konzultálni és adatokat felvenni. Ezután a konzultáció szellemében az ügyvéd precízen elkészíti az alapító okiratot, amelyet az alapítók személyesen aláírnak, ha megfelelőnek látják. Ezt követően az okiratot beküldik a cégbíróságra, ahonnan hiánytalanság esetén pár napon belül megérkezik a bejegyzés visszaigazolása.

Hozzászólás írása