Alkotmányos törvénnyel védenék a házasságot a szlovák kereszténydemokraták

Társadalmi vitát kezdeményezett a házasság intézményének alkotmányos törvényi védelmére az ellenzékben lévő szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH). A párt képviselői a törvénnyel kapcsolatos tervüket kedden a pozsonyi parlamentben tartott sajtótájékoztatójukon vázolták fel.

A KDH szerezte a legutóbbi szlovákiai parlamenti választásokon a második legtöbb szavazatot, ezért valószínűleg kedvező társadalmi fogadtatása lesz Szlovákiában annak a törvényjavaslatnak, amely a házasság intézményét egy alkotmányos erejű törvényben védené. Az alkotmányos törvény leszögezné, hogy a házasság kizárólagosan férfi és nő kapcsolatában lehetséges.
Ján Fígel, a szlovák párt elnöke az elképzelés megvalósításának szükségességét újságírók előtt azzal indokolta: Szlovákiában az utóbbi időszakban több alapvető érték és intézmény “relativizálása” figyelhető meg. Hangsúlyozta: a házasság és a család a legrégibb ilyen értékek egyike, s annak megkérdőjelezése, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolata lehet, megváltoztatja a társadalmon belüli viszonyokat és “meggyengíti azt ami abban alapvető és egészséges”.
A szlovák politikus elképzelésük jogossága mellett érvelve arra emlékeztetett: Robert Fico szociáldemokrata kormánya nemrégiben speciális, a homoszexuálisok és a transzneműek jogaival foglalkozó bizottságot hozott létre, a kormány emberi jogi tanácsa pedig az általa készített, az emberi jogok stratégiáját megfogalmazó dokumentum által “alternatívákat kínál a házassággal szemben”.
A KDH vezetője reményét fejezte ki, hogy kezdeményezésük a többi ellenzéki és a kormánypártnál (Irány – Szociáldemokrácia) is támogatásra talál. Ez utóbbit azzal indokolta, hogy Robert Fico kormánya programjában is deklarálta a családról szóló törvény azon alapelvének megtartását, mely szerint a házasság egy férfi és egy nő egyedi kapcsolata.

Forrás: MTI

Címke:

Hozzászólás írása