A mikrohullámú sütő használata rontja az ételek minőségét?

Egy időben a mikrohullámú sütőről keringtek hírek, miszerint nem egészséges az ételeket abban újramelegíteni. Az emberek többsége továbbra is megoszlik a téma körül, mégis valamennyi háztartás részévé vált az eszköz. A tévhit, előny és hátrány között néha nehéz eligazodni, ezért összegyűjtöttünk pár tényt, ami tisztázza ezeket.

A leghíresebb tévhit, hogy nem egészséges a mikrohullámú sütő használata, mert sugárzásának tesszük ki magunkat, ez azonban hazugság. Az eszköz a felmelegítés során valóban mikrohullámokat használ, de ez azonnal megszűnik, amint befejezi a programot. Az pedig teljes sületlenség, hogy radioaktív sugárzást bocsát ki a mikró.

A szintén tévhit, hogy az ételek elvesztik a bennük lévő tápanyagokat, azonban, ez csak akkor válik igazzá, amikor helytelenül használjuk a mikrohullámú sütőt, például, túl sokáig hagyjuk bent az ételt, de ez igaz azokra az ételekre is, amiket túl sok ideig főzünk. A mikrohullámú sütő megkönnyíti a mindennapokat, gyorsítja a készételek előkészítését. Energiát spórolhatunk meg a használatával, sőt, nem kell hozzáadott olajat használnunk a felmelegítés során.

A mikrohullámú sütő veszélyei, tulajdonképpen, nem is az ételekre gyakorolt hatásaiban rejlik, hanem az eszköz helytelen használatában. A forró, kicsapódó gőz vagy tányér égési sérüléseket okozhatnak, míg ha olyan dolgot tesz bele az ember, amit nem kellene, az akár robbanásokat is okozhat. Ezért kiemelten fontos, hogy eszközeinket a célnak megfelelően, biztonságosan használjuk.

Hozzászólás írása