A három leggyakoribb tévhit a villanymotor körül

A villanymotor működése egy lenyűgöző folyamat, amit könnyű megérteni, ám előfordulhatnak félreértések, illetve kering néhány téves információ is. Mivel olyan szerkezetről van szó, ami hétköznapjainknak egyik alap kulcseleme, szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba azzal, hogy összegyűjtjük és megcáfoljuk a leggyakoribb tévhiteket.

  1. „A villanymotorral ritkán lehet találkozni, csak a mechanikusok és mérnökök használják.”

A valóság ezzel szemben az, hogy a villanymotor rengeteg helyen fellelhető – akkor is, ha nem látjuk. Különböző járművek (például vonatok, buszok) mellett a háztartásunknak is alapeleme. Segítségével működik a legtöbb porszívó, mosogatógép, mosógép, elektromos fogkefe, de még a fényképezőgépek és drónok többségét is ez hajtja. Konyhánkban a páraelszívó, sütő és főzőlap is ezáltal működik. Ha a kertbe lépünk, ott is találkozhatunk vele, hiszen a fűnyírónk is általa működik.

  1. „A villanymotorok hihetetlenül egyszerű szerkezetek, csak egy típusuk létezik.”

Ez természetesen nem igaz, hiszen elmondható, hogy alapvetően három fő típus létezik – attól függően, hogy milyen árammal működnek. Előfordulhat, hogy egyenárammal (rövidítése: DC), esetleg váltakozóárammal (rövidítése: AC), vagy együttesen mindkettővel (univerzális) működnek.

  1. Ez a típusú motor túl bonyolult, hogy megértsük.”

Valójában a villanymotor fogalma nagyon is közérthető: egy olyan szerkezetről van szó, ami átalakítja a hozzá eljutott elektromos energiát forgó mechanikai energiává. Ennek köszönhetően az eszköz állandó és folyamatos motorikus mozgást tud végrehajtani, amíg az áramforrást biztosítjuk hozzá.

Hozzászólás írása