A boldog családok titkai

Te tanácsot kérnél családi problémákkal kapcsolatban a szilícium-völgyi technológiai zseniktől? Esetleg az Amerikai Egyesült Államok legsikeresebb tárgyalóitól, vagy egy népszerű tévés sorozat stábjától? És egy elit kommandós osztag tagjaitól? Nem? Akkor elmondjuk, miért fogod mégis megváltoztatni a véleményedet!

Minden családban adódhatnak olyan helyzetek, amelyek korábban még nem fordultak elő, vagy a felmenők még csak nem is gondoltak rá, hogy hasonló történhet velük – így a helyzetre nem készült még stratégia. Mit tesz ilyenkor egy olyan család, ami arra van ráállva, hogy a tradíciókból táplálkozva mindent úgy old meg, ahogy azt a nagy tekintélyű nagymama tette volna? Maximum a kezét tördeli. A sikeres problémamegoldáshoz ugyanis mindenek előtt kreativitás kell. Az imént felsorolt rétegek pedig ebből a szempontból a világ élcsapatához tartoznak.

Bruce Feiler, a New York Times népszerű cikkírója egy nap azt vette észre, hogy jól berendezett, kényelmes élete fenekestül felfordult. Szorult helyzetben találta magát, mert egyszerre kellett volna gondoskodnia idős szüleiről és saját kisgyerekei neveltetéséről. Mivel Bruce megszokta, hogy munkája során azokat keresi fel, akik mindig egy adott szakterület legprofibbjai, most úgy döntött, azoktól fog tanácsot kérni, akiktől a legnagyobb szintű kreativitásra számíthat. Útra kelt, és beutazta az Egyesült Államokat, hogy minél zseniálisabb embereknek tegye fel egyszerű kérdését: milyen csapatépítő és problémamegoldó technikákat alkalmaznak a családjukban? Később az újonnan megismert stratégiákat feleségével és gyermekeivel tesztelte, majd a tapasztalatokat megörökítette A boldog családok titkai című könyvben, amely merőben új szempontokból tárgyal olyan kérdéseket, amelyek minden család életében felmerülnek.

Hozzászólás írása