Csúfolódás, rosszkedv, szomorkodás ellen: Titoktündér

titoktündér„Egyik fülemen be, a másik fülemen ki, itt nem hallgat rád senki! Hiába is próbálsz kicsúfolni engem, nekem mindenképpen jó lesz majd a kedvem!” – olvashatjuk Beck Andrea Titoktündér című mesekönyvében. De jó lenne, ha egy életre meg tudnánk tanítani erre a gyerekeinket!

A csúfolódó gyerekek sok kicsi életét megkeserítik. Már az óvodában elkezdődhet a baj, és igazából bármi kiválthatja: kancsalság, túlsúly, félénkség, beszédhiba, vagy egyszerűen az, hogy a kisgyerek valamiért furcsa. Nem is tudnánk megmondani miért, de kicsit elüt a többiektől. Sajnos az aranyos kis gyerkőcöknek már ennyi elég ahhoz, hogy egy pillanat alatt átalakuljanak részvétlen inkvizítorokká, és gyötörni kezdjék áldozatukat, aki többnyire semmiről sem tehet. Aztán időnként fordul a kocka, és a csúfolódókból is kicsúfoltak lehetnek, illetve akiket korábban ártatlanul nevetség tárgyává tettek, maguk is elkövethetik ugyanezt. Jó szülőként természetesen megpróbáljuk megtanítani a gyerekünknek, hogy ne bántson meg másokat, és ne tegyen olyat a barátaival, ami neki is rosszul esne. De nem lehetünk mindig ott mellette, hogy megvédjük, amikor ő kerül pellengérre!

Min múlik, hogy egy kisgyerek beleragad-e a kicsúfolt, kiközösített szerepbe, és maradandó lelki károsodást szenved miatta, vagy megrázza magát, továbbmegy, és pár nap múlva már nem is emlékszik az egészre? A kulcs az, hogy megtanítsuk a kicsiknek, hogyan dolgozzák fel az eseményeket. Meg kell értetnünk velük, hogy ők mindenképpen értékes és szeretett emberek, még akkor is, ha valaki mást állít. Ez persze nem könnyű feladat, de Beck Andrea A Titoktündér című mesekönyve ebben, és sok minden másban is segítséget nyújt a szülőknek. Ha a kisgyerek fél a sötétben, ha elvesztett valami számára fontos dolgot, ha összeveszett a legjobb barátjával, és szeretne kibékülni vele, ha nincsen önbizalma – a Titoktündérben minden bajra talál egy-egy mesét, ami közösen olvasva és jól átbeszélgetve tökéletes gyógyír lehet.

 

Hozzászólás írása